Wat zijn de risico's van laserontharing?

Lees hier alle bijwerkingen van laseren

Wax- & Browspecialist

Door Marije Breemer

Ontharen met laseren is tegenwoordig erg populair, omdat het een langdurige permanente ontharingsmethode is ten opzichte van andere methoden. Door middel van een laseren worden de haarzakjes vernietigd, zodat nieuwe haren de kans niet krijgen om te gaan groeien.

 

Hoewel laserontharing de haargroei effectief voor lange periodes vertraagt, resulteert dit meestal niet in permanente ontharing. Voor de eerste ontharing zijn meerdere laserbehandelingen nodig en ook onderhoudsbehandelingen zijn mogelijk nodig. Laserontharing is het meest effectief voor mensen met een lichte huid en donker haar. Vanuit mijn eigen klantenervaring krijg ik vaak te horen dat de haren na een jaar weer terug gaan groeien.

 

Maar voordat je kiest om te gaan laseren is het belangrijk dat je bewust met van de bijwerkingen wat deze methode met zich meebrengt. Nieuwe studies nemen de veiligheid van laseren in het gedrang.

”Het probleem is dat de stofdeeltjes klein genoeg zijn. Als je ze inademt, kunnen ze je luchtwegen irriteren, en hoe kleiner het deeltje is, hoe dieper het zich verplaatst. Deze effecten zijn dus pas op lange termijn zichtbaar en te koppelen aan toekomstige ziekten, zoals kanker en andere verwoestende ziekten.”

Is ontharen met laseren veilig?

De meerderheid van de mensen vinden het veilig en kunnen het goed verdragen qua pijn. Er lijken geen gezondheidsrisico’s op lange termijn aan de procedure te zijn verbonden. Maar nieuwe studies beweren dat laseren wel degelijk gevaarlijk is voor je lichaam en algehele gezondheid.

De Amerikaanse Wetenschap van Laseren, Medicijnen en Chirurgie, rapporteerde Dokter Gary S. Chuang, dermatologisch chirurg in het Tufts Medical Center in Boston, de voorlopige resultaten van een onderzoek dat hij heeft uitgevoerd om aan te tonen dat laser ontharing schadelijke gifstoffen afgeeft in de lucht.

Gedurende behandeling worden de haarzakjes vernietigd met straling, Dr. Chuang ontdekte dat hierbij 300 verschillende chemische verbindingen vrijkomen, waarvan er 13 aangetoond schadelijk zijn voor de mens, zoals benzeen, tolueen, ethylbenzeen en diethylftalaat. Deze resultaten komen overeen met eerdere studies. Er zijn ook al specialisten die HPV van in hun keel opgelopen hebben, door het inademen van virale deeltjes die in de lucht vrijkwamen. Chuang zegt: ‘’Het probleem is dat de stofdeeltjes klein genoeg zijn. Als je ze inademt, kunnen ze je luchtwegen irriteren, en hoe kleiner het deeltje is, hoe dieper het zich verplaatst’’. Deze effecten zijn dus pas op lange termijn zichtbaar en te koppelen aan toekomstige ziekten, zoals kanker en andere verwoestende ziekten.

Vooral de uitvoerende specialisten die dagelijks ermee in contact komen lopen het meeste risico’s, maar ook als behandelde persoon moet je ook alert zijn en is het dragen van een speciaal lasermasker raadzaam. Met een standaard mondmasker ben je niet volledig beschermd.

Sommige mensen kunnen echter last krijgen van bijwerkingen op korte termijn na laserontharing.

Korte termijn bijwerkingen

Er kunnen een paar verschillende bijwerkingen optreden na laserontharing.

Roodheid en irritatie

Laserontharing beschadigt de follikels van de haren. Het lichaam reageert hierop en veel mensen ervaren roodheid en irritatie in de behandelde gebieden. De huid kan tintelen of zacht aanvoelen en kan zelfs licht opzwellen.

De symptomen zijn meestal van korte duur. Het aangetaste gebied kan lijken op een huid die net is gewaxt of geëpileerd. Sommige dermatologen gebruiken een plaatselijke verdoving, zodat de bijwerkingen van het proces op de huid verminderen.

Korstvorming

Sommige mensen kunnen korstjes in het behandelde gebied krijgen. Dit is meestal een klein probleem, maar kan lastig zijn omdat korstvorming soms kan leiden tot littekens. Het is daarom altijd belangrijk om na de behandeling het behandelde gebied goed te verzorgen met een hydraterende crème.

Veranderingen in huidskleur/pigmentvorming

Sommige mensen kunnen kleine kleurveranderingen in het behandelde deel van de huid opmerken. Het kan iets donkerder of lichter worden na laserontharing.
Mensen met een lichtere huid hebben meer kans op donkerdere pigmentveranderingen. Mensen met een donkere huidskleur zijn mogelijk vatbaarder voor lichtere pigmentatie veranderingen.

Oogletsel

Bij de ontharingsprocedure worden krachtige lasers gebruikt. Dit betekent dat er een risico is op mogelijk ernstig oogletsel, vooral wanneer een specialist aan het gezicht van een persoon werkt.
Zowel de persoon die de behandeling krijgt als de specialist moeten oogbescherming dragen om letsel te voorkomen terwijl de procedure wordt uitgevoerd.

Risico op huidinfectie

Het beschadigen van haarzakjes met een laser kan een infectierisico opleveren, zoals bijvoorbeeld Herpes Simplex en bacteriële infecties. In sommige gevallen kan er ook een allergische reactie optreden van de crèmes die gebruikt worden.

Verbrandingen en blaren

Er bestaat een risico op brandwonden en blaren als de laserontharing niet correct wordt uitgevoerd. Bij laseren wordt gebruik gemaakt van hoge temperaturen.

Littekens

Littekens kunnen alleen voortkomen als de behandeling niet correct is uitgevoerd of als het behandelde gebied niet goed verzorgd wordt.

Veranderingen in huidstructuur

De huidstructuur kan veranderen door de laser. Dit kan vooral optreden als je in de zon gaat met het behandelde gebied.

Het gebruik van medicijnen

Sommige medicijnen kunnen direct na de laserbehandeling gevaarlijke reacties veroorzaken of in bepaalde gevallen kunnen de medicijnen de behandeling ook onbruikbaar maken.

Overmatig haargroei

De haarfollikels kunnen zodanig beschadigen dat je juist overbeharing kunt krijgen, in plaats van permanente ontharing.

DNA schade en kanker

Wanneer ioniserende straling door het lichaam gaat, kan dit directe schade aan het DNA van een cel veroorzaken en mogelijk later tot diverse soorten kanker leiden.

Verdere lange termijn effecten zijn nog onvoldoende onderzocht omdat de resultaten pas na jaren zichtbaar worden.
Neem jij deze risico’s voor lief? Of kies je liever voor de natuurlijkste en meest effectieve ontharingsmethode, zoals waxen.

Bronnen

Spread the word

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mis geen nieuws en profiteer van exclusieve aanbiedingen, plus ontvang €5,- korting op je verjaardag.

Contact

Openingstijden op afspraak

SILKY SMOOTH
Wat zijn de risico's van laserontharing? - SILKY SMOOTH