Meest gestelde vragen over waxen

Kom alles te weten over waxen!
BOEK JE AFSPRAAK

Kijk hieronder of je vraag er tussen staat:

Wat is waxen?

Waxen is de oudste, natuurlijkste en meest effectieve vorm van ontharen waarbij ongewenst lichaamshaar met de wortel verwijderd wordt. Dit wordt gedaan middels een kleverige substantie dat wordt aangebracht op de huid met een spatel. In een paar seconden omsluit de wax alle haartjes (plakt niet op de huid), vormt een stevig, maar flexibel laagje, die eraf getrokken wordt, terwijl de huid strak wordt getrokken.
De wax van LYCON Precision Waxing is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en is geschikt voor vrijwel alle lichaamsbeharing voor zowel vrouwen als mannen.

Wat is het verschil tussen waxen en harsen?

Waxen is een snelle en effectieve manier van ontharen, en met veel minder pijn dan harsen. Bij harsen wordt de hars direct op de huid aangebracht, zonder olie. Want olie en hars gaan niet samen. Hierdoor worden niet alleen de haartjes eruit getrokken, maar wordt de huid ook meegetrokken. En dat doet pijn! Bij waxen wordt gebruikt gemaakt van een harde filmwax en bij harsen wordt gebruik gemaakt van softwax en harsstrips.
Bij waxen hecht de substantie alleen aan de haartjes en niet aan de huid. Dit is veel zachter en huidvriendelijker.

Waarom zou ik gaan waxen?

Als je het zat bent om elke dag te scheren of snel last te hebben van geïrriteerde (ontstoken)huid. Met waxen worden niet alleen je haartjes verwijderd, maar ook de wortel van de haartjes. Daardoor geniet je wekenlang van een langere haarvrije periode zonder stoppels, rode bultjes en jeuk. Een leuke bijkomstigheid van het waxen is dat ook de dode huidcellen verwijderd worden, waardoor de huid nog gladder en zachter aanvoelt. Daarnaast komen je haartjes zachter en minder frequent terug en zelfs bij regelmatig waxen soms helemaal niet meer terug.

Hoelang blijven de haren weg bij waxen?

Dat kan variëren per persoon. In het algemeen komen de eerste haartjes langzaam terug na 10-14 dagen. Niet alle haren komen op dezelfde moment terug.
Er wordt aangeraden om tussen de 3 en 6 weken een nieuwe afspraak te maken

Wordt de haargroei door waxen minder?

Door regelmatig te waxen (tussen de 3 en 6 weken) worden de haartjes dunner en zachter. Ook duurt het langer voordat deze weer terug groeien. Op sommige plaatsen komen haartjes bij consequent en regelmatig waxen zelf helemaal niet meer terug.

Hoe vaak moet je waxen?

Dat is afhankelijk van je eigen haargroeifasen en behoeften, gemiddeld gezien om de 3 tot 6 weken. Maar door regelmatig te waxen duurt het langer voordat de haartjes weer terug komen.

Voor de Brazilianwax is vanaf 4 weken het beste voor optimaal resultaat. Oksels waxen en andere delen van het lichaam kunnen het beste vanaf 3 weken behandeld worden en het gezicht kan vanaf 2 weken.

Doet waxen pijn?

Iedereen ervaart pijn op een andere manier en het is afhankelijk van bepaalde factoren, zoals: je pijngrens, je hormoonhuishouding en of het de eerste keer is.

Kan ik een allergische reactie krijgen op de wax?

Het merk LYCON is zeer betrouwbaar in zijn ingrediënten. Bij je eerste bezoek zullen we je vragen of wij rekening moeten houden met allergieën. Op deze manier zijn wij goed voorbereid op de behandeling en kunnen eventuele reacties geminimaliseerd worden. Mocht je onverhoopt toch een reactie krijgen, vragen we je direct telefonisch contact met ons op te nemen, zodat wij op de hoogte zijn en je duidelijk kunnen informeren.

Om de kans op infecties te minimaliseren wordt er gewerkt met het principe ”No Double Dipping”. Iedere keer dat de wax op de huid wordt aangebracht, wordt er een nieuwe spatel gebruikt. Daarnaast gebruiken we voor iedere behandeling nieuwe handschoenen, behandelpapier en alle instrumenten en materialen worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Wat te doen bij jeuk, roodheid of pukkeltjes na het waxen?

Sommige kunnen na het waxen een rode huid krijgen. Dit is heel normaal verschijnsel.  Doordat de haarzakjes een opdonder gehad hebben van het waxen. Ook werkt de wax als een soort peeling, dode huidcellen en vuilresten worden verwijderd. Dit zorgt voor een heerlijke schone en zachte huid, maar kan soms wel roodheid of enig jeuk veroorzaken. Vooral bij de eerste keer waxen kan deze complicatie erger zijn. De huid moet namelijk dan nog wennen.

Wat je kan doen: altijd goed de voorzorg en nazorg van het waxen opvolgen op dit te minimaliseren. Als het alsnog optreedt dan 2 dagen na de behandeling je huid scrubben met dode zeezout (2-3 keer per week). Dit desinfecteert je huid en verwijderd alle vet- en vuilresten die voor de haaropeningen liggen. Daarna is het raadzaam om rauwe ongeraffineerde kokosolie, Sheabutter of Aloë Vera te gebruiken op dagelijkse basis, totdat de ongemakken verdwenen zijn. 

Verder is het belangrijk om de huid zo min mogelijk aan te raken en anders altijd met schone handen. Draag katoenen ondergoed en draag loszittende kleding van zo natuurlijke materialen. Op deze manier kan de huid goed luchten. 

Allergische reactie?
In uitzonderlijke gevallen kan je na het waxen een allergische reactie krijgen. Waarbij je te maken krijgt naast de roodheid met pukkeltjes en blaasjes. Dit is natuurlijk uiterst vervelend. Wel zou dit na een paar dagen vanzelf minder worden en kan je ook het bovenstaande advies opvolgen. Bij twijfel adviseren wij je huisarts te raadplegen. 

Ben je allergisch voor bruine pleisters? Dan is de kans groot dat je ook allergisch bent voor waxbehandelingen. Wij hebben eventueel ook nog een speciale wax voor de extreem gevoelige huid.

Wat is de beste manier om ingegroeide haren te voorkomen?

Ten eerste om te gaan waxen in plaats van te scheren. Bij scheren worden de haren stug, hard, grof en ze gaan ingroeien en veroorzaken irritaties en stoppels. Met waxen heb je daar minder last van.
Eén van de sleutels tot het voorkomen en bestrijden van ingegroeide haartjes is het regelmatig scrubben van de huid om de dode huidcellen te verwijderen, die zich ophopen en zo het haarzakje blokkeren.

Tip 1: Koop een scrubhandschoen en eventueel natuurzuivere scrub.

Tip 2: Gebruik de Ingrown X-It  spray verkrijgbaar in de salon. Dit is een milde scrub die de zichtbaarheid en het oncomfortabele gevoel van ingegroeide haren vermindert. Tegelijkertijd verzacht en hydrateert deze scrub de rode, geïrriteerde huid. Tevens te gebruiken bij uitslag en verstopte poriën.

Tip 3: Onderga een Vajacial of een andere Steam behandeling.

Wat is het verschil tussen stripwax en hotwax?

Stripwax wordt ook wel softwax genoemd. Deze wax wordt verwijderd met katoenen strips en is geschikt voor de grotere lichaamsdelen. Daarentegen wordt hotwax, ook wel hardwax genoemd, uit zichzelf hard en is te verwijderen zonder behulp van strips. Deze wax is geschikt voor alle gevoelige lichaamsdelen zoals gezicht, oksels, bikinilijn en de schaamstreek.

Wat is een Brazilian wax?

Bij de Brazilian wax worden alle haren verwijderd in het schaamstreekgebied. Hierop zijn een aantal varianten mogelijk, zie behandelingen & tarieven. Na deze wax hoef je niet meer bang te zijn dat je haren onder je ondergoed vandaan komen. En natuurlijk niet te vergeten door de Brazilian wax krijg je een super hygiënisch en heerlijk zacht resultaat voor een langere haarvrije periode zonder stoppels.

Doet een Brazilian wax pijn?

Iedereen ervaart pijn op een andere manier en het is afhankelijk van bepaalde factoren, zoals: je pijngrens, je hormoonhuishouding en of het de eerste keer is. De Brazilian wax is wel gevoeliger dan het waxen van andere delen van het lichaam. Maar bij regelmatig waxen wordt dat gevoel steeds minder. 

Hoe is de eerste keer van een Brazilian wax?

De eerste keer van een Brazilian wax kan spannend zijn, omdat je niet weet wat je te wachten staat en je toch met de billen bloot moet.
We zullen je geruststellen, neem alle tijd voor je en we zijn inmiddels wel wat gewend. Dus ontspan je en voor je het weet, kan je genieten van een uiterst zacht en een haarvrij resultaat!

Welke ontharingsmethodes zijn er naast waxen?

Om van je ongewenste haar af te komen zijn er verschillende ontharingsmethodes met elk zijn eigen voor- en nadelen. Zoals:
• scheren
• ontharingscrème;
• (elektrisch) epileren;
• sugar waxing;
• laseren;
• IPL

Scheren
Iedereen is wel bekend met het scheren. Bij deze methode wordt aan de hand van een scheermes de haren die boven het huidoppervlak uitsteken kort gemaakt. De haarwortel blijft zitten, waardoor het haar gewoon weer verder blijft groeien en de volgende dag hoogstwaarschijnlijk weer stoppels hebt.

Voordelen
• Snel en gemakkelijk
• Je kan het zelf doen
• Pijnloos, tenzij jezelf niet verwond

Nadelen
• Snel stoppels, resultaat tot maximaal 3 dagen lang.
• Geïrriteerde huid en/of wondjes
• Jeuk
• Stuggere haartjes die ervoor terug komen.
• Bij donkere haargroei kunnen zwarte stoppels achterblijven.
• Risico op ingegroeide haren.

Ontharingscrème
Bij deze methode wordt net zoals bij het scheren de haartjes verwijderd die boven het huidoppervlak uitsteken alleen dan niet met een scheermes, maar met een crème.

Voordelen
• Eenvoudig zelf aan te brengen.
• Pijnloos
• Minder snel ingegroeide haartjes en stoppels prikken minder dan bij het scheren..

Nadelen
• Resultaat blijft maar 3 tot 5 dagen lang
• Bij donkere haargroei kunnen zwarte stoppels achterblijven
• Ruikt meestal onaangenaam
• Je hebt te maken met een inwerktijd en als de crème te lang laat zitten, kan je hierdoor een geïrriteerde huid krijgen.
• Niet te gebruiken nabij lichaamsopeningen wegens de chemische bestanddelen.

(Elektrisch) epileren
Bij epileren worden de haartjes met de wortel uit de huid getrokken met een pincet. Dit wordt vooral toegepast op de wenkbrauwen. Voor het ontharen van grotere en gevoeligere huidoppervlaktes wordt veelal elektrisch epileren toegepast waarbij een fijne naald met elektrische stroompjes in het haarzakje gebracht wordt, waardoor het haarzakje vernietigd wordt.

Voordelen
• Langdurig en/of permanent resultaat
• Veilige methode
• Zachtere haren die ervoor terugkomen

Nadelen
• Pijnlijk, maar de pijn neemt af met de tijd
• Geïrriteerde huid en/of wondjes
• Niet geschikt voor alle huidoppervlaktes

Sugar waxing
Sugar waxing is een eeuwenoude Oosterse methode om van ongewenste lichaamsbeharing af te komen. Voor deze methode wordt een suikergel gebruikt, bestaande uit suiker, water en citroen.

Voordelen
• Natuurlijke ingrediënten
• Veilig en effectief
• Langdurig resultaat
• Geschrikt voor alle lichaamsdelen
• Vrijwel pijnloos, mits op goede manier uitgevoerd.

Nadelen
• Beste is om deze ontharingsmethode door een specialist uit te laten voeren.
• Niet geheel pijnloos
• Kost tijd

Laserontharing
Bij deze ontharingsmethode worden de haren permanent verwijderd door middel van een laser. Laser staat voor “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. De laser maakt gebruik van één dunne en zeer krachtige lichtstraal die door de oppervlakte van de huid heen wordt gezonden, waardoor de haarwortels met haartjes in de groeifase vernietigd worden.

Voordelen
• Haartjes komen doorgaans voor 80% niet meer terug
• Duurzaam

Nadelen
• Kostbare investing
• Behandeltijd is lang, doordat er slechts kleine oppervlaktes per keer behandeld kunnen worden
• Het resultaat is zelden echt definitief
• Minder geschikt voor rood, grijs en wit haar.

IPL
IPL staat voor “Intense Pulsed Light”. Het licht wordt uitgezonden in meerdere golflengtes (kleuren), net zoals bij een gewone lamp. Het licht is dus veel minder sterk dan bij laser, waardoor de haarzakjes minder goed vernietigd worden.

Voordelen
• Resultaat is effectief, maar met relatief grote kans op terug groeien van de haren
• Duurzaam
• Vaak nauwelijks pijnlijk
• Behandeltijd is korter dan bij laseren, doordat grotere oppervlaktes in één keer behandeld kunnen worden
• Korte hersteltijd

Nadelen
• Dure procedure er zijn meerdere herhalingsbehandelingen nodig, meestal 10
• Het resultaat is zelden echt definitief
• Deze methode vereist de vakkennis van een professional
• Alleen geschikt voor donkere haren
• Huidirritatie
• Pigmentvlekken, brandwonden en onherstelbare littekens
• Overbeharing, door beschadiging van het haarzakje. Deze kan dan misvormd worden waardoor er meer haren uit één haarzakje kunnen groeien.

Is waxen slecht voor de huid?

Nee, waxen is niet slecht voor de huid. Het is juist verzorgend en verzachtend. Je lichaam wordt gescrubt door de wax.

Kan ik waxen als ik diabetes heb?

Het is mogelijk, maar SILKY SMOOTH raadt het niet aan om je te gaan waxen als je diabetes of last hebt van een afwijkende bloedcirculatie, omdat je een dunnere huid hebt en zo eerder wondjes kan oplopen.

Kan ik waxen als ik zwanger ben?

Ja, absoluut. Een waxbehandeling heeft geen invloed op de foetus of ongeboren baby. Het is juist de perfecte oplossing als je zwanger bent. Want de alledaagse dingen zoals scheren worden steeds moeilijker. Je kan gewaxt worden tot op je uitgerekende datum. We waxen op een manier zodat je niet op je buik hoeft te liggen.

Kan ik na het waxen de zon in, onder een zonnebank of naar een sauna?

Het is beter om de eerste 24 uur na de behandeling de zon, de zonnebank en de sauna te vermijden. Vanwege de pigmentatie, de huid verbrand sneller en er kunnen bultjes ontstaan.

Kan ik waxen als ik medicijnen gebruik?

Ja, maar het is afhankelijk van het soort medicijngebruik. De onderstaande medicijnen kunnen in combinatie met het waxen een extra gevoelige en/of zwakke huid veroorzaken:
• Retin A
• Differin
• Renova
• Roaccutane
• Isotretioin

De Strip Wax van Lycon kan niet gebruikt worden, maar de Hot Wax wel. Voor de grotere oppervlaktes wordt een meerprijs berekend.

Kan ik waxen als ik ongesteld ben?

Ja, natuurlijk. Je kan alleen wat gevoeliger zijn voor de behandeling wanneer je ongesteld bent, omdat je dan meer prikkelingen ontvangt. Wel vragen we je een tampon te dragen. Schaam je vooral niet, we zijn vrouwen onder elkaar! We doen dit heel vaak, dus voor ons echt geen probleem.

Kan ik na het waxen sporten?

Ja, alleen is het wel verstandig om de eerste 24 uur na je behandeling niet te gaan sporten. Voorkom overmatig zweten en geef je huid de rust om huidirritaties te voorkomen. 

Kan ik waxen met kroeshaar?

Ja, dat kan zeker. Elk soort haar is te waxen.

Hoelang moet het haar zijn voor het waxen?

Lieft 1.5 cm, ter grootte van een rijstkorrel. Dit staat ongeveer aan 3-4 weken niet scheren. Het gezicht kan vanaf 2 weken behandelt worden.

Kan ik tussen de waxbehandelingen door scheren?

Nee, omdat het resultaat van het waxen negatief beïnvloed wordt. Waarbij de haartjes sneller en stugger terug komen.

Kan ik waxen als ik wat voller (plus size) ben?

Natuurlijk, wees welkom!

Mag ik waxen als ik nog geen <18 jaar ben?

Ja, dat mag. Vraag alsjeblieft wel even toestemming aan je ouders/verzorgers. 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram